Składniki na 2 porcje:
Jabłka - ilość wg uznania (u mnie 2 )
Orzechy laskowe - garść
Orzechy arachidowe- garść
Orzechy włoskie - garść
Migdały albo płatki migdałowe - 2 łyżki
Płatki kukurydziane i owsiane - 2 łyżki
Rodzynki - 1 łyżka
Miód - 2 łyżki
Sos klonowy- 2 łyżki
Masło - 1 łyżka
Szczypta cukru brązowego albo waniliowego
Cytryna
Cynamon
Cynamon
Rum - do smaku
Jabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg |
Fantastyczne, smakowite jabłuszka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pieczone jabłuszka-zapach sie roznosi po całym domu a do tego miód w gebie ...
OdpowiedzUsuń