Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 4 października 2012

Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem



Dziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne.

Składniki
1 ciasto francuskie
1 ser ricotta
szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
2 łyżki rodzynek
marcepan - wielkość batona 
100 ml rumu
1 cukier waniliowy
łyżeczka cukru
1 jajko

Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut.



na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepan

ślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami

7 komentarzy:

  1. O rany jak kusisz z wieczora....

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam widok jest przepyszny a jak dołożę do tego wyobraźnie smakową na myśl o połączeniu wiśni z marcepanem to już ślinka zaczyna lecieć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie zawijaski :) Super smaczne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nazwa rewelacyjna, od razu mam ochotę je zrobić!:) świetne są

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, boskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne te ślimaczki.Często robię takie z różnymi farszami.Po zrolowaniu,wkładam na 20-30 minut do zamrażarki.Po pierwsze,lepiej mi się kroi a najważniejsze to ciasto francuskie musi być zimne (lepiej listkuje),oczywiście takie zimne wkładam do gorącego piekarnika.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń