moja publikacja |
Nie jest to prawdziwe sushi, bo nic tutaj nie jest surowe :-P Jest to jedynie wykorzystanie składników z poprzedniego obiadu. O dziwo dzięki wodorostom moje "sushi" smakuje jak sushi hihi. Możemy je zajadać tradycyjnie z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.
Składniki podstawowe:
1 brokuł
1 filet z kurczaka
250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)
2 nori (prasowane wodorosty)
Przyprawy:
sos sojowy - do kurczaka
mielona czerwona papryka - do kurczaka
sok z połowy cytryny - do brokułów
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżeczki octu ryżowego
Narzędzia:
pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))
mata bambusowa do rolowania sushi
ostry nóż
Filety z kurczaka:
Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.
Brokuły:
Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem.
Ryż:
Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli woda powinna być o 1 cm ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli woda powinna być o 1 cm ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos do ryżu:
Na 250 g ryżu potrzebujemy 4 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli wszystko mieszamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia. Sos dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Dodajemy rozgniecione brokuły. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Na 250 g ryżu potrzebujemy 4 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli wszystko mieszamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia. Sos dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Dodajemy rozgniecione brokuły. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Sushi:
Nori kładziemy na macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :)
Dekoracja:
Czarny sezam i surowe brokuły
Nori kładziemy na macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :)
Dekoracja:
Czarny sezam i surowe brokuły
sushi z kurczakiem i brokułami |
Wow, jestem pod wrażeniem, świetny pomysł! Tylko, hm, nie było rewolucji żołądkowych z racji połączenia alg z kurczakiem? :P Jeżeli nie, chętnie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńwidziałam już sushi na słodko też z algami tak więc moja propozycja jest mniej ryzykowna. zjadła, smakowało mi i przeżyłam :-P
UsuńGenialny pomysł! Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, już wiem jak zaskoczę mojego chłopaka ;)!
OdpowiedzUsuńsushi ubóstwiam, ale w takim wydaniu nie jadłam:D extra!
OdpowiedzUsuńTakie sushi po polsku :) Ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za surowizną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi! A już tak dawno nie jadłam dobrego!
OdpowiedzUsuń