Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 11 listopada 2012

Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym

Tradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenionej kaszy gryczanej oraz z tegorocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami :)
Składniki:
1 główka kapusty
500 g kaszy gryczanej
2 cebule
400 g suszonych grzybów
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz
Główkę kapusty ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić i ściągnąć liście.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Gotujemy aż odparuje woda. 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Kaszę wymieszać z cebulą.
SOS: Grzyby obgotować w osolonej wodzie. Następnie pokroić w kostkę oraz w kostkę pokroić cebulę, wszystko smażyć na oleju. Zalać wodą i gotować pół godziny. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec zagęścić zasklepką z mąki i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos zdjąć z ognia i zalać zahartowaną śmietaną.
Farsz z kaszy i cebuli ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Gołąbki ułożyć na naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec w piekarniku ok. 20  minut w 200 stopniach C. Do pełnej miękkości kapusty.

podsmażamy grzyby na sos


gołąbki gryczane w sosie grzybowym


7 komentarzy:

  1. moja teściowa takie robi..mi bardzo smakują

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, u mnie dzisiaj na obiad właśnie gołąbki z kaszą gryczaną :) bardzo ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj gotuję gołąbki z kaszą gryczaną i serem rokpol. Równiez w kapuście włoskiej, choć częsciej stosuję zwykłą kapustę

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi smaka na gołąbki:)
    coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, nie jest wielkim fanem tradycyjnych gołąbków, ale ten sos grzybowy bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy10/31/2014

    A kasza gryczana palona czy niepalona ?

    OdpowiedzUsuń