Ciasto bardzo czasochłonne ale jakie pyszne! Niby kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. Mniam
Składniki:
200 g cukru
150 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g masła
4 cytryny
2 op. biszkoptów (po 80 g)
60 g dżemu morelowego
Krem nr 2:
250 ml mleka
1 torebka budyniu śmietankowego
250 g masła
80 ml rumu
200 g cukru pudru
polewa:
sok z 1 cytryny
200 g cukru pudru
ok. 80 ml gorącej wody
i trochę czekolady do dekoracji
świeża mięta do dekoracji.
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.
Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.
Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić go ciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.
Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.
cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem |
troszke pracy przy nim jest, ale wygląda absolutnie przepysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba to ciacho, lubię takie cytrynowe i rumowe smaki, mam tylko pytanie co do biszkoptów, bo nie mogę się doczytać, wkrusza się je do masy?
OdpowiedzUsuńfaktycznie w przepisie pominęłam wątek biszkoptów. tak wykrusza się
Usuńpiekne!!! pracujesz ostatnio jak mróweczka ,codziennie pyszne danko...
OdpowiedzUsuńoczarowałaś mnie tym delikatnym, subtelnym ciachem:)
OdpowiedzUsuńobłędne jest:D
DOdatek rumu mnie zainteresował - ciekawie musi się komponować z resztą :)
OdpowiedzUsuń