Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 13 listopada 2012

Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem



Ciasto bardzo czasochłonne ale jakie pyszne! Niby kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. Mniam

Składniki:
200 g cukru
150 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 g masła
4 cytryny
2 op. biszkoptów (po 80 g)
60 g dżemu morelowego 

Krem nr 2:

250 ml mleka
1 torebka budyniu śmietankowego
250 g masła
80 ml rumu
200 g cukru pudru

polewa:
sok z 1 cytryny

200 g cukru pudru
ok. 80 ml gorącej wody
i trochę czekolady do dekoracji
świeża mięta do dekoracji.


Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.

Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.

Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić go ciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.
Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.

cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem

6 komentarzy:

  1. troszke pracy przy nim jest, ale wygląda absolutnie przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba to ciacho, lubię takie cytrynowe i rumowe smaki, mam tylko pytanie co do biszkoptów, bo nie mogę się doczytać, wkrusza się je do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie w przepisie pominęłam wątek biszkoptów. tak wykrusza się

      Usuń
  3. piekne!!! pracujesz ostatnio jak mróweczka ,codziennie pyszne danko...

    OdpowiedzUsuń
  4. oczarowałaś mnie tym delikatnym, subtelnym ciachem:)
    obłędne jest:D

    OdpowiedzUsuń
  5. DOdatek rumu mnie zainteresował - ciekawie musi się komponować z resztą :)

    OdpowiedzUsuń