Przepis na tradycyjną zupę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni.
Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w sosie grzybowym.
Składniki:
naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami
1,5 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
1 mała cebula5 kaszanek z kaszy gryczanej
suszony majeranek
Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem.
barszcz z kaszanką |
Moja babcia też taki robi, jest pyszny.
OdpowiedzUsuńależ zupka!! wyglada fantastycznie i przyznaję nigdy takiej nie jadłam ..
OdpowiedzUsuńno proszę! pierwsze widzę taki barszczyk:) a że barszcz uwielbiam nie zawaham się wypróbować i tą wersję:) świetna zupka
OdpowiedzUsuń