Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 13 grudnia 2012

Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami

Do upieczenia tego chlebka zainspirowała mnie Antenka z bloga  Smaczny kąsek  pozazdrościłam jej wypieków i musiałam też coś podobnego upiec :)

Składniki:

  • 1.5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 5 dojrzałych bananów
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kako
  • łyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowym
  • szczypta soli
  • tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy 
  • garść rodzynek
  • 10 posiekanych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka cappuccino
  • 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)

    Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masłą
  • 50 ml rumu
  • 1 cała pomarańcza
  • 1 opakowanie posypki z orzechów laskowych

    Ciasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić w blenderze z odrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką.  Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.

    Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz miód, wkładamy plastry pomarańczy ze skórką, wlewamy rum i smażymy około 10 minut do momentu skrystalizowania się cukru. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce.
ciasto przed pieczeniem
ciasto zaraz po upieczeniu
karmelizujemy pomarańcze

chlebek bananowo-orzechowy
[KONKURS] Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!

7 komentarzy:

  1. Wydaje się bardzo fajny ten chlebek, a polewa mnie zaintrygowała.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kuszący chlebek! mniam :]

    OdpowiedzUsuń
  3. woooowww jestem pod wrażeniem:)
    Po pierwsze, jest mi bardzo miło, że cię zainspirowałam, a po drugie wielkie brawa, upiekłaś coś wspaniałego:)taaa polewa achhhhh pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne!! i te karmelizowane pomarańcze uff ale bym chapneła..

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam... Gratuluje udanego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne ciasto w świątecznym klimacie

    OdpowiedzUsuń