Składniki:
- 1.5 szklanki przesianej mąki tortowej
- 5 dojrzałych bananów
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 75g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 50 ml mleka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kako
- łyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowym
- szczypta soli
- tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy
- garść rodzynek
- 10 posiekanych orzechów włoskich
- 1 czubata łyżka cappuccino
- 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)
Polewa: - 1 gorzka czekolada
- 50 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masłą
- 50 ml rumu
- 1 cała pomarańcza
- 1 opakowanie posypki z orzechów laskowych
Ciasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić w blenderze z odrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.
Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz miód, wkładamy plastry pomarańczy ze skórką, wlewamy rum i smażymy około 10 minut do momentu skrystalizowania się cukru. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce.
ciasto przed pieczeniem |
ciasto zaraz po upieczeniu |
karmelizujemy pomarańcze |
chlebek bananowo-orzechowy |
Wydaje się bardzo fajny ten chlebek, a polewa mnie zaintrygowała.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
bardzo kuszący chlebek! mniam :]
OdpowiedzUsuńwoooowww jestem pod wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze, jest mi bardzo miło, że cię zainspirowałam, a po drugie wielkie brawa, upiekłaś coś wspaniałego:)taaa polewa achhhhh pychota!
cudne!! i te karmelizowane pomarańcze uff ale bym chapneła..
OdpowiedzUsuńMniam... Gratuluje udanego wypieku!
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto w świątecznym klimacie
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek!
OdpowiedzUsuń