Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 12 grudnia 2012

Zupa pomidorowa z soczewicą i chili



Z poprzedniego dnia została mi zupa pomidorowa, więc postanowiłam przerobić ją na sposób "meksykański" i dodać cudowną soczewicę i chili. Wyszła nowa, rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni! Dobra zupa, rozgrzewa i poprawia krążenie oraz oczyszcza drogi oddechowe :-P






Składniki:
mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)
włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)
sól, pieprz
1 łyżka papryki słodkiej w proszku

4 cm paska świeżego imbiru
opakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego

1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chili
opakowanie soczewicy czerwonej
bazylia do dekoracjiśmietana do zabielenia.

Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty pomidorowej i robimy tradycyjną pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem.  W tym czasie namaczamy w zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo kolendrą.


zupa pomidorowa z soczewicą i chili
Potrawy rozgrzewające

3 komentarze:

  1. pycha! bardzo lubię soczewicę, zupka wygląda ślicznie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupki :) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajowa, inna pomidorówka:)

    OdpowiedzUsuń