Obiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:
2 piersi z kaczki ze skórą
sól morska
pieprz
czosnek granulowany
suszony majeranek
świeże 2 gałązki rozmarynu
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 kulki jałowca
olej do smażenia
Składniki na sos:
150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)
6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki masła
2 gwiazdki anyżu
1 pałka cynamonu
1/4 skórka pomarańczy
2 szczypty chili
1 łyżka octu balsamicznego
2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)
Prażoki/Prażuchy:
pół kilograma ziemniaków
suszony tymianek
świeże listki szałwii (około 5 listków)
sól, pieprz
1 czubata łyżka mąki
Piersi z kaczki:
Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy 8 minut na stronie ze skórą, następnie obracamy na 3 minuty na drugą stronę i po usmażeniu wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso i odstawiamy mięso na 5 minut do odpoczęcia. Później piersi pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Sok, który puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.
Sos:
na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem.
Prażoki - kluseczki ziemniaczane.
Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (suszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę.
Obiad podałam z zasmażaną kiszoną kapustą z soczewicą i pomidorami.
Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku.
gotujemy wino z przyprawami |
sos czekoladowo - winno - wiśniowy :) |
moja publikacja w super TV |
Bardzooo mi się podoba ten sos do kaczki. Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńCzekoladowo-wiśniowy sos do mięsa jest bardzo oryginalny. Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńdo dziczyzny często podaje się słodkie sosy z żurawiny albo porzeczek. kiedyś słyszałam o połączeniu z czekoladą. zaryzykowałam i pomysł wypalił :) a jak wiadomo czekolada lubi się z chili :)
UsuńZa piersi kaczki się jeszcze nie wzięłam, ale mam nadzieję, że niedługo to nastąpi, bo kaczkę uwielbiam i taką całą robię nawet często :-)
OdpowiedzUsuńja tez pierwszy raz robiłam piersi, chociaż cała kaczucha już gościła nie raz w moim piekarniku :)
Usuńpowaliłaś mnie tym przepisem!:D:D:D składniki genialne! muszę spróbować taka kaczkę:)
OdpowiedzUsuńsos jest tak dobry, że nadaje się do miecha ale jem go też z chlebkiem bananowym :) Niby jest słodki ale czuć piekiełko chili :) a wiadomo, że czekolada lubi się z chili :)
UsuńBardzo lubię kaczkę ale Twój przepis wręcz zachwyca :D zwłaszcza sos!!! Musze wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Trafiłaś tym przepisem w mój gust.
OdpowiedzUsuńUwielbiam piersi kaczki i akurat z czekoladą jej nigdy nie łączyłam, ale kurczaka owszem. Teraz poczułam, że czekolada nawet bardziej pasuje do mięsa kaczki. Na pewno wyszło pysznie :)
Przepis bardzo interesujący, na pewno skorzystam :) ale jeśli mogę coś podpowiedzieć to skórkę z pomarańczy obierz bardzo bardzo cienko (bez tego białego - tzw. albedo) bo w tym jest gorycz, która niekoniecznie wpłynie pozytywnie na smak potrawy.
OdpowiedzUsuńdziękuję za cenne rady :)
Usuń