Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 8 grudnia 2012

Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach)

 
Oto propozycja na karnawałowy stół. Śnieg jest tutaj tylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest składnikiem potrawy :P 

Składniki: 4 filety matyjas 
1 duża, czerwona cebula 
100 g suszonej żurawiny 
2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 
6 grzybków konserwowych 
3 jajka na twardo 
4 duże cytryny 
sok z połówki cytryny
posiekana natka pietruszki 
szczypiorek 
łyżeczka octu balsamicznego 
olej 
pieprz 

Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle by olej zakrył całość) Wstawiamy do lodówki na całą dobę. Na następny dzień przekrawamy cytryny na pół i wydrążamy z nich miąższ. Łódki z cytryn wsadzamy na pół godziny do zamrażali. Do sałatki dodajemy pokroje w kostkę jajka, następnie natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy i wylewamy nadmiar oleju. Gotową sałatkę wkładamy do łupin z cytryn. Cytryny po zmrożeniu są sztywne i zastępują świetnie naczynie. Na dodatek utrzymują świeżość sałatki dzięki swojej chłodnej temperaturze.
 
 

sałatka śledziowa z żurawiną w cytrynach
Sezon na cytrusy
Awangarda Smaku

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tymi miseczkami z cytryn, od razu wygląda bardziej wykwintnie :) Sałatka też bardzo fajna, podoba mi się dodatek żurawiny, słodki akcent musi fajnie pasować do śledzia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem pomysłu na zdjęcie w śniegu super :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jak te kolory pięknie w śniegu wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy12/08/2012

    Pomysłowo i ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z żurawiną bardzo ciekawe połączenie, prezentują się genialnie w tych cytrynach:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super.Bardzo mi się podoba,może podam na Wigilię.Jeszcze zastanawiam się nad podparciem tej cytryny,żeby stała na pólmisku.Może trochę przytnę skórkę, może w sałacie mix,a może na półmisku z kruszonym lodem,ale to szczegół.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny sposób na podanie sałatki. Ślicznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. zmrożone cytryny zastępują lodówkę i dzięki temu sałatka zachowuje świeżość :)

      Usuń