Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 7 grudnia 2012

Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem

Dziś gotowałam dla rodziców, więc musiały być tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :)


Składniki na kotlety:
3 woreczki kaszy gryczanej(u mnie niepalona)
Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego - można z mięsa zrezygnować)
 2jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku

Bułka tarta
Olej do smażenia
Pierz i sól

Składniki na sos grzybowo-żurawinowy
Suszone grzyby ok 20
1 cebula
łyżka masła
garść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)

Sos grzybowy:
najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki, i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ponad 1 godzinę. Pod koniec gotowania wrzucamy żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaklepkę z mąki do zagęszczenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos gotowy.

Kotlety: 
Podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i smażymy. Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem, wbijamy jaja. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia. Kotlety podajemy z sosem grzybowo-żurawinowym.

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta....:)


smażymy grzyby na sos
smażymy mięso

1 komentarz:

  1. mmm coś wspaniałego:) takie swojskie jedzonko! jadłabym ze smakiem:D

    OdpowiedzUsuń