Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 10 stycznia 2013

Brokułowe muffiny z salsą z liczi


Dalsza część karnawałowych zakąsek. Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. 

Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/

Składniki:
250 g mąki pszennej 
2 duże różyczki brokuła
2 jaja
25 ml oliwy z oliwek (lub olej)
100 ml mleka
czosnek granulowany
łyżka tymianku
łyżka rozmarynu
szczypiorek
łyżeczka soli
pieprz
pół cebuli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag wędzonego boczku
15 dag żółtego sera u mnie cheddar 

Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut.

składniki na Salsę z liczi:
4 liczi
kilka pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
szczypiorek
oliwa z oliwek
pół żółtej papryki
sól, pieprz

Liczi obieramy z łupin i pozbywamy się pestek następnie drobniej kroimy. Pomidorki przekrawamy na połówki, drobno siekamy cebule i szczypiorek, paprykę kroimy w kostkę. zalewamy oliwą i doprawiamy wg smaku.

Babeczki pieką się w piekarniku

brokułowe babeczki z salsą z liczi
Awangarda Smaku

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na same babeczki, ale też na tę salsę :)!
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytrawne muffinki to super pomysl na calkiem pozywna przekaske!

    OdpowiedzUsuń
  3. babeczki rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Brokuły są przesmaczne! Nigdy nie miałam okazji skosztować muffinów w kategorii innej niż słodkości. Sama też muszę spróbować upiec jakieś wytrawne :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają :) Salsa z liczi bardzo do mnie przemawia, bo lubię słodkie owoce w salsach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię liczi, ale nigdy nie pomyślałam o dodaniu go do sałatki - muszę wypróbować ten patent :)

    OdpowiedzUsuń