Minęło pierwsze półrocze jak prowadzę bloga :) dlatego chciałabym przedstawić bloga w liczbach:
- dodałam ponad 300 przepisów
- otrzymałam ponad 700 komentarzy - zwykle pochlebnych :)
- mam ponad 100 fanów na facebooku - mam nadzieję, że będzie Was więcej :)
Wiele się nauczyłam na zasadzie prób i błędów ale także od innych cudownych blogerów, którzy mnie inspirują i wciąż podnoszą poprzeczkę :)
Dziękuję moi kochani, że jesteście.
Wspólnie wymieniamy się doświadczeniami i wrażeniami estetycznymi i smakowymi. Kocham Was :*
Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;)
Składniki na biszkopt:
10 jajek 10 łyżek mąki tortowej
10 łyżek cukru
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml rumu
50 ml wody
szczypta soli
pół łyżeczki octu
Składniki na krem:
4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
3/4 szklanki śmietanki kremówki
20 dag masła - miękkiego
50 ml rumu
dodatkowo:
150 ml marmolady morelowej
orzechy do dekoracji
ziarna kawy do dekoracji
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki.
Tort: Gdy Biszkopt się wystudzi przekrawamy na 3 placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą |
kolejnych rocznic i owocnego blogowania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
dziękuję. zastanawiam się jak długo będzie nam się chciało prowadzić blogi? hihihi
UsuńGratuluje!!! I kolejnych owocnych lat z blogiem:))) A tort prezentuje sie rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńdzięki, wpadaj jutro na torcik ;)
UsuńDzięki,to będę...wirtualnie się nim delektować :)
UsuńWielkie Gratulacje!! Samych smacznych inspiracji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jesteś cudowna.
Usuńtorcik pierwsza klasa:) pięknie przybrany:)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego Kochana! Owocnego gotowania i wielu inspiracji życzę:)
dziękuję, jesteś moim najwierniejszym obserwatorem bloga :D
UsuńPyszny torcik :) Gratulacje rocznicowe :) Poszalałaś, 300 wpisów w pół roku, imponujący wynik :)
OdpowiedzUsuńdzięki Tomku, z tego co pamiętam to Ty też szalejesz bo codziennie dodajesz jakiś przepis :)
UsuńTort wspaniały - idealny na taką okazję.
OdpowiedzUsuńGratuluję półrocznicy i życzę kolejnych sukcesów :)
dziękuję i z wzajemnością :)
Usuń