Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 11 stycznia 2013

Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga!


Minęło pierwsze półrocze jak prowadzę bloga :) dlatego chciałabym przedstawić bloga w liczbach: 
- dodałam ponad 300 przepisów 
- otrzymałam ponad 700 komentarzy - zwykle pochlebnych :) 
- mam ponad 100 fanów na facebooku - mam nadzieję, że będzie Was więcej :) 

Wiele się nauczyłam na zasadzie prób i błędów ale także od innych cudownych blogerów, którzy mnie inspirują i wciąż podnoszą poprzeczkę :) 
Dziękuję moi kochani, że jesteście. 
Wspólnie wymieniamy się doświadczeniami i wrażeniami estetycznymi i smakowymi. Kocham Was :* 

Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) 

Składniki na biszkopt:
10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 
10 łyżek cukru 
pół szklanki mielonych orzechów włoskich 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
50 ml rumu 
50 ml wody 
szczypta soli 
pół łyżeczki octu 

Składniki na krem: 
4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 
1 łyżka rozpuszczalnej kawy 
3/4 szklanki śmietanki kremówki 
20 dag masła - miękkiego 
50 ml rumu 

dodatkowo: 
150 ml marmolady morelowej 
orzechy do dekoracji 
ziarna kawy do dekoracji 

Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. 

Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki. 

Tort: Gdy Biszkopt się wystudzi przekrawamy na 3 placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.


tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą

13 komentarzy:

  1. kolejnych rocznic i owocnego blogowania :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. zastanawiam się jak długo będzie nam się chciało prowadzić blogi? hihihi

      Usuń
  2. Gratuluje!!! I kolejnych owocnych lat z blogiem:))) A tort prezentuje sie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, wpadaj jutro na torcik ;)

      Usuń
    2. Dzięki,to będę...wirtualnie się nim delektować :)

      Usuń
  3. Wielkie Gratulacje!! Samych smacznych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. torcik pierwsza klasa:) pięknie przybrany:)
    wszystkiego dobrego Kochana! Owocnego gotowania i wielu inspiracji życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jesteś moim najwierniejszym obserwatorem bloga :D

      Usuń
  5. Pyszny torcik :) Gratulacje rocznicowe :) Poszalałaś, 300 wpisów w pół roku, imponujący wynik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Tomku, z tego co pamiętam to Ty też szalejesz bo codziennie dodajesz jakiś przepis :)

      Usuń
  6. Tort wspaniały - idealny na taką okazję.
    Gratuluję półrocznicy i życzę kolejnych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń