Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 8 lutego 2013

Zielone risotto z gorgonzolą


Pierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w garnku. Zawszę robię 10 rzeczy na raz. No ale jeśli chce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli.
Jeśli ktoś z Was chciałby jakiś dodatek mięsa polecam chorizo, szynkę parmeńską albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu :)

Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej:



400 g ryżu arborio 

2 pory (zielone części)
10 pieczarek
250 g mrożonego zielonego groszku
2 cebule dymki
4 łyżki masła
200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki)
1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych)
pęczek natki pietruszki
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam :) )


W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Gdy ryż jest gotowy na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki oraz pokrojony w paseczki por. Następnie dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ rosół jest także słony. Można dodać odrobinę kurkumy dla lepszego koloru ale ja o nim zapomniałam :) Całość gotowałam niecałe 30 minut. Jeśli zrobimy mniejszą porcję np. ze 100 g ryżem to samo gotowanie ryżu zajmie Wam około 15 minut. 

Dodaj napis

9 komentarzy:

  1. mmm wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, z dodatkiem gorgonzoli musiało być mega kremowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, dzięki gorgonzoli jest bardzo kremowe. chciałam już dodać chorizo o którym wspominałeś w jednym z Twoich postów ale zaczęłam liczyć kalorie i uznałam, że ser wystarczy ;)pzdr.

      Usuń
  3. Robiłam dziś podobne risotto-bez gorgonzoli,ale z kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! :) Warto postać trochę dłużej nad garnkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, troszkę poświęcenia a potem już pyszna kolacja :)

      Usuń
  5. Oj tak, risotto z gorgonzolą jest świetne ;D

    OdpowiedzUsuń