Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie

pierś kurczaka smażona w pesto

Jak wiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui  we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :)

Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. 


Składniki na pesto:
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 
  • 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)
  • 2  ząbki czosnku
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano  
  • sól do smaku

Składniki na biały sos:
100 ml śmietanki kremówki- 
2 śmietankowe serki topione (kwadraciki)
pieprz

Dodatkowo:
2 piersi z kurczaka
ulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)
olej do smażenia

Pesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii,  czosnek orzeszki i nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać.  Można doprawić solą i pieprzem. 

Pierś kurczaka natrzeć pesto i pozostawić jeszcze trochę pesto by ponownie polać pierś po usmażeniu. Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ponownie smarujemy kurczaka pesto. 

Sos: śmietankę podgrzewamy o dodajemy serki topione, mieszamy aż serki się roztopią  doprawiamy pieprzem. 

Całość: Na talerzu układamy ugotowany makaron al dente, polewamy białym sosem, układamy piersi oraz ponownie polewamy całość pesto.

domowe pesto
Przywołujemy wiosnę!!!

10 komentarzy:

  1. Nie jadlam jeszcze takiego dania-smacznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. spadłaś mi z nieba:)
    akurat wczoraj robiłam pesto, a dzisiaj zastanawiałam się nad tym co z robić z cycem z kuraka:D ale będzie pyszny obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musimy koniecznie wypróbować ten przepis. Wygląda znakomicie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej w towarzystwie białego wina. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzicie, winka mi zabrakło! hehe polecam. może niekoniecznie z tym białym sosem bo ja to lubię jak wszystko pływa w sosach. prawdziwy Włoch by się skrzywił:-P

      Usuń
  4. Chociaż przyznam że do tej pory unikalam łączenia piersi z kurczaka z makaronem, tak teraz zamierrzam sprobowac tego dania bo przyznaje ze wyglada naprawde smacznie. Zrobie szybkie zakupy przez internet i miejmy nadzieje ze rodzinie bedzie smakowalo juz jutro na obad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo dzięki za tak super przepis i moździerz będzie wypróbowany w końcu i pyszne jedzonko na obiad, to musi byc pyszne, innej opcji nie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy8/19/2013

    A co to znaczy dwie wiązanki bazylii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiązanki liczę takie jak można zakupić w sklepach wiązankę koperku czy natki pietruszki :) czyli inaczej można powiedzieć, że 1 obwita doniczka bazylii :)

      Usuń