Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 17 maja 2013

Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim


Co swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa. 

Składniki na 2 bochenki:

50 dag mąki pszennej
50 dag mąki razowej
0,5 l ciepłego mleka
4 dag świeżych drożdży
5 łaskich łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
łyżeczka kminku
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka siemienia lnianego 
wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony)

Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek


Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 
Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy wałek. Umieszczamy je w formach keksowych wysmarowanych masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. 



chleb pszenno - razowy

12 komentarzy:

  1. Chlebuś wygląda bardzo smacznie! A ja się zastanawiam ile masz jeszcze przepisów z czosnkiem niedź. w zanadrzu? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe wiem, ze już nudna jestem :( jeszcze tylko 2 przepisy i kończę :) wiem, że jest zdrowy i rośnie u mnie w ogródku :)

      Usuń
    2. Och nie,nie nudzą mnie absolutnie przepisy z czosnkiem,a wręcz przeciwnie,jestem pod wrażeniem ileż on ma zastosowań.Nie odbieraj tego jak krytykę.

      Usuń
    3. hehe nie spoko, sama się z siebie śmieje :-P ale moja rodzina i znajomi mają już dosyć czosnku :-P całe szczęście już zakwitł, więc za moment przerośnie :) pozdrawiam

      Usuń
  2. pyszne chlebek :) lubię piec chlebki ;) przepis zachowuję i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wyglądają te chlebki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie czuć jego aromat! Muszę i ja zrobić koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. one nie tylko apetycznie wyglądają, ale także są z tego co wiem bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń