Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Aromatyczna ryba po grecku z goździkami



11 listopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca....

Składniki:
0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 średni seler
1 cebula
1 mały por
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
4 gożdziki (można pominąć)
sok z połowy cytryny
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka do obsypania ryby (można pominąć) 


Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem. 

ryba po grecku

14 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, tak jeszcze ryby po grecku nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są moje smaki.Co prawda,ja kroje wszystkie warzywa a la julienne i dodaję szczyptę cynamonu,ale reszta bez zmian.Pychota.Oczywiście zalewam ryby gorącym sosem.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wieść o cynamonie jest dla mnie cenna i spróbuję! :)

      Usuń
  3. aż jeść się chce:) fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujący przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z gozdzikami nigdy nie jadlam i nie robilam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, dodaję specyficznego, świątecznego posmaku :)

      Usuń
  6. Rybę po grecku robiłam ostatnio na zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia. W życiu bym nie pomyślała aby dać goździków:) Używam bardzo aromatycznych przypraw NPS-MIX (www.najlepszeprzyprawyswiata.pl) i zastanawiam się czy te goździki nie przyćmiły by smaku ryby. Goździki to w sumie dodaję zawsze jak robię zupę serową i praktycznie tylko mi tam pasują:D
    Ps. Bardzo ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zaufaj mi, na taką ilość warzyw i ryby 4 goździki są nie groźne ;)

      Usuń