Składniki na 1 porcję:
1 duży ugotowany burak
1 ogórek konserwowy
1/4 papryczki chili
1 łyżka pestek słonecznika
kilka gałązek natki pietruszki
150 g twarogu
3 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz
sos:
1 łyżka ocet jabłkowy
1 łyżka oliwy
świeżo mielony pieprz
Sos: ocet jabłkowy mieszamy z oliwą.
Buraka i ogórka kroimy w cienkie plastry. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz drobno posiekaną papryczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy plasterki buraka, ogórka, na środek dajemy twarożek. Buraczki polewamy sosem i doprawiamy pieprzem. Talerz dekorujemy świeżą natką pietruszki a całość posypujemy słonecznikiem. Twarożek dobrze smakuje z dodatkiem koziego sera albo fety. Smacznego!
carpaccio z buraka |
pyszne:) bardzo lubię carpaccio z buraków:D
OdpowiedzUsuńja robiłam dopiero pierwszy raz, ale nie ostatni :)
Usuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraczki:)pyszna przystawka
OdpowiedzUsuńmnie tez mile zaskoczył smak :)
UsuńJa przeważnie takie buraki wyrzucam.Jakie to carpaccio ze starego buraka i gdzie tutaj elegancja.Rzadko coś mi się u Ciebie nie podoba,ale tutaj chyba trochę przesadziłaś.
OdpowiedzUsuńja wiem, że carpaccio oznacza coś z surowego, ok, wezmę ten wyraz w cudzysłów. i nie mówię, że buraki mają być stare, tylko, że już dla nas niepotrzbne zaraz po ugotowaniu np. barszczu. a no każdy z nas ma inne smaki, poczucie estetyki oraz doświadczenie. Mnie taka potrawa smakuje. ale dziękuję za Twoją opinię ;)
Usuńto mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń