Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;)
Składniki:
1 mały, ugotowany kalafior
1 wiązanka koperku
1 mała cebula
pół łyżeczki czosnek granulowany
pieprz, sól
1 albo 2 jajka
2 garści płatków owsianych
olej do smażenia
1 łyżka masła
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle z dodatkiem odrobiny soli. Ugotowany do miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku.
kotlety z kalafior |
ja bardzo lubie takie danka z kalafiora nie robilam tylko zapiekalam kalafior w cieście..fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńtakih kotlecików w panierce z płatków jeszcze nie jadłam, a muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam:) wyglądają pysznie, będę musiała takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńczy da rade zrobić też tradycyjną panietke z bułki? NIe rozlecą się?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można użyć zwykłej bułki, nie rozleca się. gdyby jednak to spoiwem składników zawsze jest jajko
Usuń