Nie wiem czy Wy też tak macie, że po zakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były tańce na stole, uginający się stół od swojskiego bigosu, domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym przemycam witaminki z soku marchwiowego :-P ;) no bo dziś należy uzupełnić niedobór witamin ;)
Składniki na biszkopt:
-5 jajek
-¾ szklanki cukru
-1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
składniki na masę marchwiową:
700 ml soku marchwiowego
2 op. budyniu smietankowego
sakładniki na masę śmietanową:
250 g smietany 36 %
1 op. galaretki pomarańczowej
Dodatkowo:
1 paczka delicji np. wiśniowych
2 łyżki czarnego sezamu
Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym.
Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.
Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką.
Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym.
Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.
Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką.
Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia.
ciasto marchwiowe z delicjami |
Ciasto wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) w moich ulubionych kolorach
Usuńświetne ciasto, wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńJa też wczoraj przeholowałam, do tego stopnia, że na nic dziś nie miałam smaka ://
OdpowiedzUsuńhaha cała nasza Czekolady :)
Usuńwygląda rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
Usuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńdzięki i pozdrawiam! :)
UsuńMusi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńto prawda, polecam :*
Usuń