składniki:
1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)
1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki morskiej soli
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Nacieramy ciecierzycę oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :)
propozycja podania pieczonej ciecierzycy w sałatce EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych i bardzo aromatycznych przypraw - polecam! |
Swietne takie chrupeczki
OdpowiedzUsuńmusisz wypróbować! :)
Usuńsupr sprawa:) bardzo mi się podoba pomysł!
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj :)
UsuńGdzieś o takich słyszałam,fajnie poznać również opinię,jak smakują:)
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek do sałatek, zamiast tych małych grzaneczek.
OdpowiedzUsuńMuszę to wypróbować.
O cos dla mnie ,jak tylko kupie ciecierzyce to musze zrobic :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńładnie sie prezentują. ja nie gotuje ciecierzycy, namoczone daje do piekarnika a potem obtaczam w przyprawach.
OdpowiedzUsuńdobra wskazówka, następnym razem też tak zrobię :)
Usuń