Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 28 lutego 2014

Knedle ze śliwkami, rozmarynem i Nestea



Najpierw spróbowałam napoju Nestea Zimowa Śliwka. Od razu poczułam przyjemny smak śliwki i pomyślałam, żeby pójść tym tropem. Postanowiłam przygotować pyzy na słodko. Zazwyczaj nie lubię obiadów na słodko, ale do takich kndeli mam sentyment. Podobne robiła moja babcia :) Aż miło zrobiło się na serduchu :) Smak śliwek świetnie dopełnia Nestea o smaku śliwki. Smaki są szczególnie wyraziste. 

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 kg śliwek węgierek
500 ml napoju Nestea Zimowa Śliwka*
4 łyżki cukru
sól
1 gałązka rozmarynu

Dodatkowo:
bułka tarta z masłem albo śmietana z cynamonem

*W związku z zaproszeniem do konkursu przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.

Śliwki pozbywamy z pestek. Gotujemy je w napoju Nestea Zimowa Śliwka, aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Dodajemy cukier oraz posiekany rozmaryn. Gotujemy około 20 minut. 

Knedle: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą albo ze śmietaną i cynamonem. Pycha! 




3 komentarze:

  1. Bardzo dawno nie jadłam knedli, trzeba będzie wrócić do starych przyzwyczajeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne uwielbiam knedle, mniam:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Też kucharzę, muszę powiedzieć :) że smakowały! Polecam przepis gorąco :)

    OdpowiedzUsuń