Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 28 kwietnia 2012

Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami

Długo nastawiałam się do upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)

Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
15 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka soli
2 szczypty cukru
garść ziaren słonecznika
kilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)
300 ml wody (pokojowa temperatura)
4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)

Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba.

Chlebek wyszedł idealny :)

taaaa daaaammmm... :-P




Chlebek pszenno - żytni

akcja zielnik !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz