Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Czekoladowy torcik na zimno

Składniki:
Na spód:
½ kostki masła lub margaryny
Łyżeczka kakao
2-3 opakowania herbatników

Krem:
2-3 łyżeczki żelatyny
3 żółtka
¼ kostka masła lub margaryny
1/3 szklanki drobnego cukru
10 dag czekolady deserowej
250 ml śmietanki kremówki
Gotowa polewa czekoladowa

Spód: roztopić masło i odstawić do ostudzenia, ciastka bardzo drobno pokruszyć. Następnie połączyć masło z pokruszonymi herbatnikami i kakao. Gotową masę wyklepać tortownicę i wstawić do lodówki.
Krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło,wymieszać i odstawić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić mikserem. Do miski włożyć żółtka oraz cukier, a miseczkę ustawić w gorącej kąpieli. Utrzeć żółtka z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać żelatynę, roztopioną czekoladę,ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Powstały mus rozsmarować na spodzie. Tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie można udekorować gotową polewą czekoladową i cukiereczkami.

Czekoladowy torcik na zimno




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz