Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 2 czerwca 2012

Cukinia faszerowana makaronem z suszonymi pomidorami


Składniki na farsz na 2 porcje:
opakowanie makaronu penne
słoik suszonych pomidorów
słoik czarnych oliwek
20 dag żółtego sera w kostce
2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka)
majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa)
zioła prowansalskie
sól, pieprz
przyprawa papryki w proszku

ponadto:
1 cukinia
2 plasterki sera
suszone zioła (dowolne wg uznania)

Farsz: Makaron penne gotujemy na al dente. Makaron penne kroimy trochę drobniej by zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki.  Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki sera i doprawiamy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut.
Cukinia z nadzieniem z makaronu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz