Jest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)
Składniki:
10 dag drożdży świeżych
10 dag drożdży świeżych
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy3 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
ponadto:
1 litr borówek albo innych owoców sezonowych
Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
ponadto:
1 litr borówek albo innych owoców sezonowych
Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
Ciasto drożdżowe z borówkami |
Bardzo lubię takie wypieki. Z pysznymi owocami dużą ilością kruszonki;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to uwielbiam, a najbardziej kruszonkę z góry. ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, kruszonka i kwaśne owoce! Super:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałem się z takim przepisem, ciekawa sprawa :)
OdpowiedzUsuńśliczne :) dobrze mu z borówkami
OdpowiedzUsuń