Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 5 lipca 2012

Deser sernikowy z wiśniami

składniki:
0,5 kg twarogu sernikowego
2 czubate łyżki margaryny

1 szklanka wydrylowanych wiśni
1-2  szklanki cukru
2 jajka
pół szklanki mleka
2 budynie waniliowe
2 paczki herbatników 
pół aromatu rumowego
około 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)

Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Do pucharków dajemy połowę rozkruszonych na piasek herbatników. Przestudzoną masę serową wylewamy do pucharków, później dajemy kolejną warstwę herbatników i zaś wylewamy masę serową. Dekorujemy wiśniami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
 



3 komentarze:

  1. Cudowny deser w otoczeniu cudownych kwiatów, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny deser na ochłodę

    OdpowiedzUsuń
  3. oj skusiłabym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń