To chyba już ostatnie chwile by upiec słodkości z jagód albo borówek. Też to uczyniłam :) i dam Wam jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/
składniki:
składniki:
- 2 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
- 1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowego
W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)muffiny z borókami
muffinki z borówkami w foremkach silikonowych
Mniam :) Na jagody to faktycznie sezon dobiega końca, ale borówki przecież można kupić przez cały rok :)
OdpowiedzUsuńjakbyś mieszkał w małej mieścinie tak jak ja, to byś nie dostał :) ale całe szczęście zawsze mogę liczyć na cudowne mrożonki :D
Usuń