Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 27 lipca 2012

z ostatniej chwili..Muffinki z borówkami amerykańskimi

To chyba już ostatnie chwile by upiec słodkości z jagód albo borówek. Też to uczyniłam :) i dam Wam jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/

składniki:
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
  • 1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowego

    W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać.
    Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)
    muffiny z borókami



    muffinki z borówkami w foremkach silikonowych




2 komentarze:

  1. Mniam :) Na jagody to faktycznie sezon dobiega końca, ale borówki przecież można kupić przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakbyś mieszkał w małej mieścinie tak jak ja, to byś nie dostał :) ale całe szczęście zawsze mogę liczyć na cudowne mrożonki :D

      Usuń