Składniki:
koszyczek kurek
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
por - biała część
1 małe opakowanie mascarpone
5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 %
gałązka rozmarynu
kilka łodyżek tymianku
kilka listków bazylii
plaster masła do smażeniadodatkowo makaron ( u mnie tagliatelle)
sól, czarny pieprz
Na maśle szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz białą część pora pokrojoną w paseczki. Na patelnie dorzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz umyte wcześniej kurki. Smażymy wszystko około 4 - 5 minut. Dodajemy mascarpone oraz śmietanę. Dusimy wszystko 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem.
Kurki duszone w mascarpone |
No i zrobiłem się głodny ;)
OdpowiedzUsuńMałgorzato! Wspaniała, niezwykle apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńDosiadam się z przyjemnością i pozdrawiam:)
dziękuję, jutro nowa wersja zupy z kurkami. Będzie kukurydza, pomidory .... zapraszam!!!! Odwiedziłam też Twój blog. Jestem pod wielllllllkim wraaaaaażeniem.
Usuń