Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :)
Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.
niedziela, 30 września 2012
Grzybowa zalewajka
Oto przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów.
0,5 l zakwasu (naturalny, żytni)
4 ziemniaki,
Grzyby leśne (świeże albo suszone)
Cebula (1 duża, lub 2 małe),
3 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3 Ziela angielskie
2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy
Pieprz i sól do smaku
suszony majeranek
do dekoracji: natka pietruszki i koperek
Grzyby
należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną.
Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz
ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka
cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i
dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego
żurek wlewamy pod sam koniec). Gotować jeszcze przez około 10 minut, co
jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można dodać
śmietanę. Smacznego!
Ja tu głodny po nocy siedzę, a tu taka zupa, skręciło mi żołądek i chyba będę musiał udać się do kuchni ;) Szkoda tylko, że nie mam pod ręką takich pięknych grzybków prosto z lasu :)
Ja tu głodny po nocy siedzę, a tu taka zupa, skręciło mi żołądek i chyba będę musiał udać się do kuchni ;) Szkoda tylko, że nie mam pod ręką takich pięknych grzybków prosto z lasu :)
OdpowiedzUsuńale mi smaczka narobiłaś:) zjadłabym taką zupkę
OdpowiedzUsuńO!! wreście poznalam kogos kto operuje slowem "zalewajka" :) i kto zna tą zupke :)
OdpowiedzUsuń