Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 15 października 2012

Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami

 
Taki smaczny misz masz obiadowy :)

składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
1 brokuł
2 woreczki białego ryżu
pól szklanki sezamu (do dekoracji także czarny)
bułka tarta - do panierki
3 jajka - do panierki
sól, pieprz
łyżeczka cukru
natka pietruszki
koperek
świeża bazylia do dekoracji
olej do smażenia
wykałaczki

Gotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Z każdej strony solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy brokuły ugotują się rozgniatamy je widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz z brokułów rozsmarowujemy na rozbitych piersiach. Filet z kurczaka zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Następnie moczymy w jajku a potem obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. I gotowe :) 

dewolaj z brokułami w sezamie
kulki ryżowe

Mięsne rolowanie - konkurs!

5 komentarzy:

  1. Ależ to apetycznie wygląda...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie taki kotlet a'la de volaille ma bardzo dobry smak.Czasami robię go w sezamie,ale dosypuję trochę bułki tartej do sezamu i nie dodawałem czarnego (fajny pomysł)Brokuły,blanszowane i zaharowane w zimnej wodzie mieszam z masłem,nakładam ten farsz na rozbitą przez folię pierś kurczaka,zwijam i lekko wilgotnymi rękoma formuje de volailla. Obtaczam w sezamie z bułką,roztrzepanym jajku i jeszcze raz w sezamie.Całość dobrze dociskam dłońmi i smażę w głębokim tłuszczu,najlepiej w frytkownicy nastawionej na 130 - 140 oC.Ten czarny sezam,to super pomysł.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie taki kotlet a'la de volaille ma bardzo dobry smak.Czasami robię go w sezamie,ale dosypuję trochę bułki tartej do sezamu i nie dodawałem czarnego (fajny pomysł)Brokuły,blanszowane i zaharowane w zimnej wodzie mieszam z masłem,nakładam ten farsz na rozbitą przez folię pierś kurczaka,zwijam i lekko wilgotnymi rękoma formuje de volailla. Obtaczam w sezamie z bułką,roztrzepanym jajku i jeszcze raz w sezamie.Całość dobrze dociskam dłońmi i smażę w głębokim tłuszczu,najlepiej w frytkownicy nastawionej na 130 - 140 oC.Ten czarny sezam,to super pomysł.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  4. kapitalny obiadek:) cudnie wygląda to mięsko na talerzu, wręcz obłędnie:) a brokuły jako farsz super się sprawdzają

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny posiłek, brokułowe nadzienie bardzo smakowite, a kulki ryżowe to fajna alternatywa dla tradycyjnego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń