Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 29 listopada 2012

Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :)

ziemniaczana zapiekanka
Gdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)
składniki:

1 kg ziemniaków
70 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
1 cały por
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 duże pomidory bez skórki
200 ml śmietanki kremówki
2 jajka
15 dag żółtego sera
łyżka masła
zioła: tymianek, rozmaryn
sól, pieprz

koperek
rozmaryn do dekoracji


Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.  Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut do 40. 

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie zapiekanki!!

    OdpowiedzUsuń
  2. hahaha uwielbiam te dni kiedy mogę ugotować zapiekankę "śmieciową":D pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcie cudne, bardzo zachęca:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaczane zapiekanki to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń