Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 20 grudnia 2012

Chłodnik śledziowy czyli mazowiecka woda śledziowa


Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :)

Składniki:

1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubi
pół litra mleka do moczenia śledzi
1 l wody
2 - 3 cebule
4 łyżki octu
250 ml śmietany 12 albo 18 %
2 liście bobkowe / laurowe
4 kuli ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i cukier do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.

Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy,tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.


ugotowana cebula z octem
chłodnik śledziowy

4 komentarze:

  1. świetna!
    uwielbiam śledzika w każdej postaci!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sledz, cebula, śmietana i ziemniaki-uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, lubię takie polskie dania.

    OdpowiedzUsuń