Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 28 grudnia 2012

Kompot z suszu

Aromatyczny, tradycyjny napój ...

Składniki 
10 suszonych  śliwek  
ok. 20 cząstek suszonych  jabłek
ok. 20 cząstek suszonych gruszek

ok. 2 - 3 łyżki miodu
1 laska cynamonu

goździki
1 cytryna


Owoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka.  Do namoczonych owoców dolać więcej wody oraz dodać miód. Gotować  na  małym  ogniu około 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i goździki. Później z kompotu wyjąć goździki i cynamon. Przyprawić sokiem z cytryny. Jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu albo cukier. 



4 komentarze:

  1. zamiast goździków zwykle dodaję imbir, lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo ciekawy pomysł. na pewno imbir podkręca smak. na następny rok będę o tym pamiętać. dzięki :)

      Usuń
  2. uwielbiam kompot z suszu, w tym roku zniknął tak szybko, że nawet nie zdążyłam sfotografować :) mój trochę ciemniejszy wychodzi, choć robię podobnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też go uwielbiam i żałuję, że piję go tylko raz w roku. mój kompot ściemniał po paru godzinach i też był brązowy :)

      Usuń