Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Koalicja ruskich z naleśnikami !



Bardzo lubię ruskie pierogi, nie! Uwielbiam ruskie! :) Ale robienie ich jest pracochłonne, więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem? :)

Składniki na naleśniki:
szklanka mąki
1 jajko
szklanka mleka
szczypta soli
łyżka oleju


Składniki na farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu chudego (2 kostki)
2 cebule
ząbek czosnku
sól i pieprz

Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.

Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.


Na każdy płat naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.
Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.
naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi

14 komentarzy:

  1. Czyli coś dla mnie ;) Uwielbiam i pierogi ruskie, i naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardziej mi smakowały naleśniki z farszem jak na ruskie niż nawet ze szpinakiem :)

      Usuń
  2. Naleśniki wyglądają super! Farsz również :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och,ja też uwielbiam ruskie,ale ten czas na ich przygotowanie...Świetny pomysł z połączeniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano nie mój autorski pomysł, bo widziałam takie naleśniki już wielokrotnie w gazetach. ale faktycznie coś dla leniwych miłośników pierogów :)

      Usuń
  4. ale wspaniałe danie :) aż ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki. mamy dziś w SV razem publikacje :)

      Usuń
  5. też takie robię, również uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja polewam sosem z leśnych grzybów, ale Twoje z pomidorowym też mi się podobają:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja wolę z grzybowym w takim razie :)

      Usuń
  7. Oj Małgosiu ja tez te ruskie nalesniki robie często i uwielbiam...ależ narobiłas mi smaka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż wstyd się przyznać ja je zrobiłam pierwszy raz i od razu pokochałam! :)

      Usuń
  8. Anonimowy3/03/2013

    Wspaniale wyglądają, też jestem fanką ruskich, ale takiej wariacji nie robiłam:) Dzięki za inspirację:) Niki

    OdpowiedzUsuń