Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 8 marca 2013

Jajka ukryte w białej kiełbasie



Dziś przedświąteczna próba wielkanocna. Na śniadanie zrobiłam jajka ugotowane na twardo, obtoczone w surowej kiełbasie i panierce a następnie usmażyłam. Przepis podpatrzony od innych z Internetu. Okazały się bardzo dobre.  Zrobię takie na wielkanocną kolację. Ale sprawdzą się także na śniadanie i obiad :)


Składniki na 4 porcje:
4 kiełbasy białe, surowe
4 jajka na twardo
pieprz
jajko surowe do panierki
bułka tarta do panierki
odrobinę mąki do panierki
olej do smażenia











Z kiełbas zdejmujemy osłonkę, jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki. Surowe jajko roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem. Każde jajko obtaczamy w kiełbasie, lepimy kulkę. Następnie obtaczamy w mące, jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z chrzanem. 

jajka w białej kiełbasie

5 komentarzy:

  1. wyglądają bajecznie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, na Wielkanoc zrobię powtórkę, bo rodzince smakowały :)

      Usuń
  2. Ciekawe,dzisiaj wypróbuję. Ten szybki mazurek jest bardzo apetyczny.Wracając do tych kulek,a może zrobię roladę,zawinę w folię i upiekę,potem tylko kroić w plastry.Pomysł z białą kiełbasą podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń