Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy


Eleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser Gruyère jest to rodzaj szwajcarskiego sera z mleka krowiego. Smak tego sera jest lekko orzechowy.Odrobina luksusu każdemu się należy nie tylko od święta :)

Składniki:
4 - 6 jajek ugotowanych na twardo
150 g wędzonego łososia
50 g sera Gruyère  (opcjonalnie poczciwa gouda)
2 łyżki majonezu
puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł)
rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek)
koperek
pół łyżeczki kurkumy
świeżo mielony pieprz
plasterki cytryny do dekoracji







Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy  tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki kawioru. 

Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem

3 komentarze:

  1. wspaniałe jajeczka,i taka elegancka przystawka

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm jak pysznie i wykwintnie :-)

    OdpowiedzUsuń