Jak wiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :)
Składniki na pesto:
- 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)
- 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano
- garść rzeżuchy
- sól do smaku
Dodatkowo:
ulubiony makaron
parę plasterków suszonych pomidorów
mała cukinia
Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem.
ucieramy składniki w moździerzu |
gotowe pesto |
makaron z pesto |
Pesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażoną wcześniej cukinię pokrojona w plasterki.
Muszę się przyznać, ze nie robiłam nigdy jeszcze pesto:( Ale czas chyba to zmienić, bo wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńmoże będzie niebawem ku temu okazja by zrobić pesto? :)
UsuńOkazję trzeba sobie stwarzać, a nie czekać na nie, więc na weekend robię pesto ;D
Usuńciekawa propozycja ..
OdpowiedzUsuńPomysłowe pesto! A przygotowane w moździerzu, tradycyjnie, przez ucieranie - mhm... to musiało smakować wybornie! :)
OdpowiedzUsuń