Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 7 maja 2013

Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami


Potrawa dla tych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :) 

Składniki na 4 porcje : 

500 g wątróbki drobiowej 
1 łyżka mąki pszennej 
2 stołowe łyżki musztardy Dijon ( może być zwykła) 
2 cebule 
pieprz, sól 
zioła prowansalskie lub suszony majeranek 
olej do smażenia
1 puszka groszku konserwowego 
1 duże jabłko
garść kiełek z rzodkiewki 
2-3 woreczki kaszy gryczanej 

Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ bardzo pryska. Na osobnej patelni smażymy na małym ogniu pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę zalewamy wodą i dusimy aż do miękkości. Następnie miękką już cebulę przekładamy do wątróbki. Wątróbkę zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut, aż część płynu odparuje. Potem dodajemy musztardę i zioła prowansalskie (lub majeranek), pieprz i jeszcze przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek z puszki, jabłko starte o grubych oczkach oraz kiełki. Wszystko razem mieszamy albo układamy na półmisku warstwowo tak jak ja. Wątróbkę podajemy z ugotowaną kaszą. 
wątróbka z jabłkiem, groszkiem i kiełkami

7 komentarzy:

  1. Jak ładnie się prezentuje:)Nie jestem amatorem wątróbek i tego typu frykasów,ale ta wygląda naprawdę apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo ludzi nie lubi wątróbki. ja uwielbiam od dziecka. a szkoda bo są mega kaloryczne :)

      Usuń
  2. Wygląda tak pysznie, że zaraz język ucieknie mi do ...:) kurczę, ale bym to zjadła, nawet nie masz pojęcia jak bardzo, bo lubię wątróbkę a drobiową od niedawna i planuję na weekend coś wątróbkowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam wątróbkę oraz wszelkie podroby :) a taka zwyczajnie podana juz mi się znudziła. stąd ta wariacja :)

      Usuń
  3. jak dla mnie strzał w dziesiątkę:) nie dość, że wygląda pięknie, to i w smaku z całą pewnością zaskakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie ciekawym podaniem chciałam zachęcić przeciwników wątróbki :)

      Usuń
  4. Mmm wygląda cudnie. Lubie takie ciekawe połączenia. U mnie ostatnio królowała wątróbka w sosie z grejfruta :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń