Biała, surowa kiełbasa poza sezonem świątecznym? Pewnie, ale tylko w roladkach drobiowych ;) Nie miałam pomysłu czym wypełnić roladki więc postawiłam na kiełbasę. Smak drobiu z wieprzowiną świetnie się uzupełnia.
Składniki na 4 porcje:
4 filety piersi kurczaka
4 pęta białej, surowej kiełbasy
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Filety lekko rozbijamy (ostrożnie żeby nie uszkodzić delikatną strukturę mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy nim roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy pokrojone w plastry albo w całości.
Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy nim roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy pokrojone w plastry albo w całości.
drobiowe roladki z białą kiełbasą |
Bardzo piekne zdjęcie -widac że roladki sa pyszne ,dobry pomysł godny odgapienia ;)
OdpowiedzUsuńzdjęcie oczywiście niezadowalające mnie :-P ale dziękuję i odgapiaj ile pragniesz :)
UsuńNa to chyba da się uwieść każdego faceta :D
OdpowiedzUsuńhaha uwierz mi, że kompletnie się na facetach nie znam :) jedynie troszku na gotowaniu ;)
UsuńNie przepadam za białą kiełbasą, ale w takiej postaci zjadłabym z apetytem;)
OdpowiedzUsuńpołączeniu drobiu i wieprzowiny jest bardzo ciekawe. polecam :)
UsuńPieknie sie prezentuja:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i miłego i smacznego dnia życzę :)
UsuńA Ja uwielbiam białą kiełbasę :)
OdpowiedzUsuńja też. najbardziej tradycyjnie ugotowaną w wodzie :)
UsuńStrasznie smacznie wyglądają te roladki ;) nie-spotkałem takich w Restauracji niestety i nie mam pojęcia czy sam będę potrafił zrobić ;)
OdpowiedzUsuńeee no chyba żartujesz ;) banalnie proste ;)
Usuń