Po tygodniowym urlopie w Grecji wróciłam natchiona nowymi pomysłami na grecką nutę ;) Kolokitholoulouda gemista to potrawa grecka. Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza w cieście tempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) Grecy robią tempurę z jajkiem, więc i ja tak zrobiłam :)
Składniki:
4 kwiaty cukinii
100 g sera feta
Składniki na grecką tempurę:
150 g mąki pszennej
100 ml lodowatej wody gazowanej
3 łyżki ketchupu (mój dodatek)
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
Dodatkowo:
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
odrobina mąki do obtoczenia
Kwiaty myjemy, a potem osuszamy w papierowym ręczniku. Mieszamy mąkę z bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Dodajemy jajko a następnie ketchup. Całość mieszamy. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać. Tempurę należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni. Płatki delikatnie rozchylić i wypełnic fetą. Smażyć po kilka kawałków na raz, tak by nie stykały się ze sobą. kwiaty najpierw obtaczamy w mące a następnie moczymy w tempurze. Do rozgrzanego oleju wrzucamy namoczone w tempurze kwiaty i smażymy przed chwilkę, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone kwiaty układamy na ręczniku papierowym by ociekły w nadmiaru tłuszczu.
kwiaty cukinii w tempurze |
Bardzo oryginalne:)
OdpowiedzUsuńmam taką nadzieję bo potrawa wystartowała w konkursie :)
Usuńto musi byc delikatne i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńtakie było, dziękuję :*
Usuńcałe szczęście, że u mnie na działce cukinia jeszcze kwitnie. narobiłaś mi ochoty
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
Usuń