Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 20 września 2013

Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista)


Po tygodniowym urlopie w Grecji wróciłam natchiona nowymi pomysłami na grecką nutę ;) Kolokitholoulouda gemista to potrawa grecka. Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza w cieście tempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) Grecy robią tempurę z jajkiem, więc i ja tak zrobiłam :)


Składniki:
4 kwiaty cukinii

100 g sera feta 

Składniki na grecką tempurę:
150 g mąki pszennej
100 ml lodowatej wody gazowanej 

3 łyżki ketchupu (mój dodatek)
1 jajko

Dodatkowo:
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
odrobina mąki do obtoczenia

    Kwiaty myjemy, a potem osuszamy w papierowym ręczniku. Mieszamy mąkę z bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Dodajemy jajko a następnie ketchup. Całość mieszamy. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać. Tempurę należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni. Płatki delikatnie rozchylić i wypełnic fetą. Smażyć po kilka kawałków na raz, tak by nie stykały się ze sobą. kwiaty najpierw obtaczamy w mące a następnie moczymy w tempurze. Do rozgrzanego oleju wrzucamy namoczone w tempurze kwiaty i smażymy przed chwilkę, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone kwiaty układamy na ręczniku papierowym by ociekły w nadmiaru tłuszczu. 




kwiaty cukinii w  tempurze

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. mam taką nadzieję bo potrawa wystartowała w konkursie :)

      Usuń
  2. to musi byc delikatne i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. całe szczęście, że u mnie na działce cukinia jeszcze kwitnie. narobiłaś mi ochoty

    OdpowiedzUsuń