Czemu na prowansalski sposób? Ponieważ farsz zrobiłam podobnie jak znane nam pomidory po prowansalsku ( z bułką tartą, oliwą i ziołami). Uszlachetniłam patisona suszonymi grzybami z tego roku :)
Składniki na 1 porcję:
1 średni patison
ok. 6 suszonych grzybów leśnych
pół szklanki bułki tartej
2 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
1 cebula
¼ szklanki tartego parmezanu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej do smażenia
Farsz: Bułkę tartą mieszamy z oliwą, tartym parmezanem, natką, ziołami oraz solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy podsmażone grzyby i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy patisona. Patisona pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
Też byłaś, kochana, na grzybobraniu? :)
OdpowiedzUsuńa no byłam, ale nie z takim przystojniakiem jak Ty byłaś :) ja byłam z tatą :)
UsuńNie jadłam faszerowanego,ale z grzybkami na pewno by mi smakował:)
OdpowiedzUsuńpatisony wolę bardziej niż cukinię :)
Usuń