W mojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :)
Składniki:
5 podłużnych papryk
150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
świeżo mielony, kolorowy pieprz
świeża posiekana mięta
świeży posiekany tymianek
Ścinamy paprykom "kapelusze", wydrążamy nasiona. Ser mieszamy z oliwą, pieprzem oraz ziołami. Wypełniamy papryki farszem i przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. Papryki smarujemy oliwą i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 190 stopniach obracając je co jakiś czas tak aby były zrumienione z każdej strony.
nadziane papryki przed pieczeniem |
Bardzo smaczne i lekkie danie,przydały by mi sie teraz po moim ciężko grilowanym dniu,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO tak,zdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńi moje smaki również:D
OdpowiedzUsuń