Po mani na pizzę z rukolą i szynką parmeńską nastał czas na pizzę z chorizo i sosem balsamicznym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę....e tam, ja uwielbiam każdą pizzę! A najlepiej wspominam tę z dzieciństwa: na grubym, puszystym cieście.... na blaszy.... (łezka w oku)
Składniki na ciasto na 1-2 porcje:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąć
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąć
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)
dodatki do ciasta:
1 kulka sera mozarella,
1/2 pęta kiełbasy chorizo,
1/2 pęta kiełbasy chorizo,
1 garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
sos balsamiczny
można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)
składniki na uproszczony sos pomidorowy:2 - 3 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)
składniki na uproszczony sos pomidorowy:2 - 3 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 zgnieciony ząbek czosnku
Sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy, zgnieciony czosnek oraz suszone oregano. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi.
Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem balsamicznym. Można posypać tartym parmezanem.
Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem balsamicznym. Można posypać tartym parmezanem.
pizza z chorizo i rukolą |
apetyczna:) mniammm
OdpowiedzUsuńo !! fajna Ci wyszła i ta rukola mój ulubiony dodatek ..
OdpowiedzUsuńPrzyznaję: bardzo ciekawy pomysł na następną pizzę! :)
OdpowiedzUsuńdodatki super jednak ciasto wyszło kiepskie..
OdpowiedzUsuńprzykro mi z powodu ciasta, mnie smakowało. następnym razem proszę wypróbować ten przepis. jest bez mleka.
UsuńPrzepis na ciasto na pizzę:
Składniki:
• 15 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki cukru
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Robimy zaczyn: drożdże mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn, oliwę. Wyrabiamy ciasto a potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1, 5 h godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na duży placek Odstawiamy na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Podrośnięte ciasto na pizzę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej swoje ulubione składniki np. szynkę, pieczarki i ser.
Pieczemy 10 - 15 minut.
pozdrawiam
Im więcej zieleniny na pizzy, tym lepiej - takie jest moje skromne zdanie. Ta pizza z rukolą bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń