Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 16 października 2013

Warstwowe purée warzywno - rybne



Koniec z nudnym karpiem w Wigilię! Rybę na święta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam:

 
Składniki na 1 porcję:
1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)
1 duża marchewka
1 por - zielona część
4 ziemniaki
4 łyżki groszku z puszki
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz cytrynowy
ulubione zioła (u mnie prowansalskie)
olej do smażenia

Rybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej  miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)

Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym :) 

5 komentarzy: