Pierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :)
Składniki na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
250 ml mleka
50 ml wody gazowanej
1/2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki oleju
szczypta soli
olej dosmażenia
Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem. Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem.
naleśniki z kapustą i grzybami |
mniammmmm ale mi ślinka cieknie:) ja jednak przepadam za tradycyjnymi krokiecikami i zawsze panieruję, ale takimi naleśnikami z boskim nadzieniem, nie pogardziłabym:D
OdpowiedzUsuńsuper, też nie lubię panierki:)
OdpowiedzUsuńLubię taką mniej kaloryczną wersję :)
OdpowiedzUsuńWczesna próba, a jak udana. Naleśniki w takim podaniu to tylko na ciepło - na pewno smakują wybornie!
OdpowiedzUsuńJa też jem bez paniery, niepotrzebne kalorie ;) wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńNagie krokietsy, ilu kucharzy by się cieszyło jak na ostatnią weselna kolacje nie trzeba panierowac stowki albo więcej ....wrzucać w menu ...;)
OdpowiedzUsuń