Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 28 października 2013

Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami

 Światowy Dzień Makaronu dobiegł końca, a szkoda, ponieważ mogłabym świętować go cały rok! Postanowiłam wytrawną potrawę z makaronem połączyć z owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała cierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości.

 A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku. Orzechy także wymagały jedynie pozbierania z ziemi :)
Cała potrawa wyszła pyszna. Zjadłam ją z przyjaciółką :) 





Składniki na 3 porcje:
1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki

1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )
200 g sera gorgonzola 
100 ml śmietanki kremówki (30 %)
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 garść orzechów włoskich
ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy
1 ząbek czosnku
1 kiść winogrona
sól do gotowania makaronu
pieprz

olej do smażenia


Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób al dente, czyli na ząb. Groszek gotujemy w osobnym garnuszku we wrzątku a następnie odcedzamy i hartujemy w wodzie z lodem (by groszek nie stracił koloru). Następnie myjemy i osuszamy szpinak a potem podsmażamy go na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Potem wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Całość dusimy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany groszek oraz pomidory pokrojone w paski. Nakładamy na półmisek makaron, następnie polewamy sosem a na wierzch układamy posiekane orzechy włoskie oraz kulki winogrona. Jak dla mnie poezja! 


7 komentarzy:

  1. rany jakie piękne kolory:) apetyczny makaron

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa wariacja na temat włoskiej pasty. Ciekaw jestem połączenia tych składników :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no gorgonzola z winogronem i orzechami na desce zawsze dobrze smakuje to i z makaronem również. polecam! :)

      Usuń
    2. Bardzo smakowite.Lubię świeży szpinak,fajne połączenie z winogronami.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  3. eleganckie i pyszne danie!! super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle, kiedy tu wchodzę, robię się głodna! A poza tym tak pięknie łączysz smaki i kolory, że aż ręce świerzbią do natychmiastowego wypróbowania nowych przepisów! :)

    OdpowiedzUsuń