A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku. Orzechy także wymagały jedynie pozbierania z ziemi :)
Cała potrawa wyszła pyszna. Zjadłam ją z przyjaciółką :)
Składniki na 3 porcje:
1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki
1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )
200 g sera gorgonzola
100 ml śmietanki kremówki (30 %)
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 garść orzechów włoskich
ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy
1 ząbek czosnku
1 kiść winogrona
sól do gotowania makaronu
pieprz
olej do smażenia
Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób al dente, czyli na ząb. Groszek gotujemy w osobnym garnuszku we wrzątku a następnie odcedzamy i hartujemy w wodzie z lodem (by groszek nie stracił koloru). Następnie myjemy i osuszamy szpinak a potem podsmażamy go na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Potem wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Całość dusimy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany groszek oraz pomidory pokrojone w paski. Nakładamy na półmisek makaron, następnie polewamy sosem a na wierzch układamy posiekane orzechy włoskie oraz kulki winogrona. Jak dla mnie poezja!
rany jakie piękne kolory:) apetyczny makaron
OdpowiedzUsuńzjadłam za pierwszym posiedzeniem :D
UsuńCiekawa wariacja na temat włoskiej pasty. Ciekaw jestem połączenia tych składników :-)
OdpowiedzUsuńa no gorgonzola z winogronem i orzechami na desce zawsze dobrze smakuje to i z makaronem również. polecam! :)
UsuńBardzo smakowite.Lubię świeży szpinak,fajne połączenie z winogronami.Pozdrawiam Christopher
Usuńeleganckie i pyszne danie!! super!
OdpowiedzUsuńJak zwykle, kiedy tu wchodzę, robię się głodna! A poza tym tak pięknie łączysz smaki i kolory, że aż ręce świerzbią do natychmiastowego wypróbowania nowych przepisów! :)
OdpowiedzUsuń