Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 28 grudnia 2013

Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi



Standardowa zakąska na Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)

Składniki:

300 g matyjasów (śledzi solonych)
1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)
2 cebule
ok. 300 ml oleju 
pieprz
Najpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień 


śledzie w oleju

6 komentarzy:

  1. idealne na święta, jednak ja śledzi nie tknę (mam wrażenie) nigdy w życiu : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem smaki na przestrzeni lat się zmieniają :)

      Usuń
  2. Proste i smaczne, uwielbiam takie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/09/2014

    Robię bardzo podobne śledziki, tylko podaję na półmisku, najpierw śledź, które czasami nacieram chrzane, potem cebutka i grzybki, no i olej, mmm pycha:)
    Pozdrawiam
    Niki12

    OdpowiedzUsuń